Zdravé recepty

OSVĚŽUJÍCÍ OKURKOVÁ LIMONÁDA (OKURKOVÝ SIRUP)

0,5litru převařené vody

cca 350g curku (může být samozřejmě i třtinový)

750g na tenké plátky nastrouhané okurky včteně slupky

Ve vodě rozpustíme cukr, necháme vychladnout. Přidáme nastrouhanou okurku a necháme louhovat do druhého dne. Potom přecedíme přes plátýnko nebo odšťavníme. Uchováváme v lednici. Okurka může během skladování houstnout. Limonádu připravujeme vždy čerstvou. Použijeme část sirupu a doředíme vodou, můžeme přidat kostky ledu, nakrájené plátky citrónu, lístky máty, meduňky a pod. Pro delší trvanlivost můžeme přidat citrón nebo lépe kyselinu citrónovou.


Rychlý obrácený vločkový koláč bez cukru

2 jablka neloupaná nakrájíme na plátky

1 lžíce rozpuštěného másla

1 lžíce medu

1 lžičku skořice

Těsto na obrácený koláč:

140g drcených ovesných vloček

3 vajíčka

1 rozmačkaný banán

1 malý bílý jogurt


Jablka polijeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí a přidáme med, necháme probublat. Jablka s výpekem umístíme do kulaté formy, dno vyložíme pečícím papírem. Navrch dáme těsto, povrch můžeme posypat rozinkami nebo loupanými mandlemi.

Pečme asi na 180 stupňů dle vaší trouby a zkušeností, po dobu asi 25 minut, koláč necháme vystydnout a pak ho obrátíme....


VLOČKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM

asi 300-350g drcených ovesných vloček

1 kostka změklého másla

trošku mléka na doředění

med, třtinový cukr na dochucení nebo agávový sirup apod.

Náplň:

1 tvaroh

1 vejce

1 vanilkový pudink

cukr dle chuti nebo med

ovoce (mražené, čerstvé)

smícháme a vypracujeme tužší těsto, které namačkáme do kulaté dortové formy, naspod vložíme pečící papír. Necháme si stranou trošku těsta, které použijeme jako drobenku.

Navrch dáme tvaroh smíchaný s vejcem a pudinkem. Ozdobíme ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě do zlatova.


DOMÁCÍ JOGURT

1 litr mléka (nepoužívejte mléko odtučněné, čím lepší mléko, tím lepší jogurt)
1 bílý jogurt s živými kulturami

Mléko svaříme a necháme vychladnout na cca 30-35°C (dá se do něj vnořit prst a nespálíme se). Do zchladlého mléka vmícháme bílý jogurt. Vlijeme do větší nádoby, nejlépe skleněné nebo postačí i hrnec. Je možné mléko rozporcovat do malých skleniček od dětské výživy, na dno lze dát pár lžiček marmelády. A to nejlepší nakonec - aby se nám jogurt dodělal, je třeba uchovat směs stále vlažnou při těch cca 30°C, takže vše strčíme pod peřinu!!! Nezapomeňte lahvičky zavíčkovat a nádobu zakrýt pokličkou nebo alobalem, aby se tam nedostaly nečistoty. Výroba trvá několik hodin, ideální je vše připravit večer, a ráno máte čerstvý jogurt. Ten pak samozřejmě uchováváme v lednici. V zimě je možné nechat jogurt udělat na topení (nesmí být moc horké), kamarádka ho dokáže připravit i v troubě nebo v létě na sluníčku (mně se to ještě nepovedlo :) ) Příští várku jogurtu si můžete udělat klidně z pár lžiček vašeho domácího jogurtu.


OVOCNÁ PŘESNÍDÁVKA

3 kg ovoce (jablka, jablka+hrušky apod.)
2 pudinky (vanilkový, ananasový)
1 litr vody
30 dkg cukru

Ovoce oloupeme, pokrájíme a podlijeme půl litrem vody a povaříme. Pudinky rozmícháme se zbývajícím množství vody a povaříme s ovocem. Dle chuti osladíme (asi 30 dkg cukru). Naplníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme sklenice dnem vzhůru, abychom se ujistili, že netečou

ZDRAVÁ OVESNÁ SNÍDANĚ

1/2 hrnku ovesných vloček
1 bílý nebo ovocný jogurt
1 jablko
med
hrozinky
ořechy

Vločky zalijeme v hrnku horkou vodou a necháme chvíli nabobtnat. Mezitím si nastrouháme jablko. Potom scedíme vločky, dáme je do hlubokého talíře, na ně dáme nastrouhané jablíčko, doprostřed nalijeme jogurt, přidáme lžičku medu a dozdobíme hrozinkami, ořechy apod.







TOPlist