Bylinkové čaje, sušené byliny


NÁVODY K UŽÍVÁNÍ BYLINEK - ČAJE, KOUPELE, ODVARY, MASTI, SIRUPY...

28.02.2015 23:04

JAK BYLINKY A VÝROBKY Z NICH PŘIPRAVOVAT DOMA - NÁVOD K UŽÍVÁNÍ BYLINEK

AROMATERAPIE

Do aromalampičky dáme 2-3 kapky 100% přírodní silice (olejíčku) a přidáme 3 lžíce vody. 

Nachlazení: 1 kapka eukalyptu, 1 kapka tea tree, 1 kapka levandule

Horečka: 2 kapky meduňkového oleje

AROMAOLEJÍČKY KOUPÍTE ZDE

 

BYLINNÝ ČAJE PŘÍPRAVA:

  • ODVAR/VÝLUH ZÍSKANÝ BĚHEM VARU

Odvar se připravuje z kůry, kořenů, lodyh, semen nebo plodů, tedy z tvrdších částí rostlin. Je potřeba, aby byly tyto části rostliny podrcené, rozkrájené, pomleté nebo polámané na malé kousky, aby bylo možno získat z bylinek co nejvíce účinných látek. Uvedené množství bylinky se vloží do studené vody a v přikryté nádobě přivede k varu. Vaříme asi 5-12 minut. Poté se odvar nechá ještě asi 15 minut stát, než jej scedíme. Získaný čaj (odvar) můžeme pít studený, ale také teplý. Obvykle se používají 1 - 2 čajové lžičky bylinek na 1/4 l studené vody a pije se 1x - 3x denně.

 

  • NÁLEV/VÝLUH ZÍSKANÝ LOUHOVÁNÍM

Nálev se připravuje z květů, listů, natí, vrcholků lodyh a dále z bylinek, které obsahují silice, protože ty by se během varu vypařily. Bylinky nebo směs bylinek se přelije vroucí vodou. Nechá se stát dle druhu asi 8-12 minut. Poté se výluh scedí a popíjí po doušcích. Takto získaný bylinkový čaj je možno pít studený i teplý. Obvykle se používá 1 čajová lžička bylinky na 1/4 l vroucí vody a pije se 1x - 3x denně.

 

  • MACERÁT/VÝLUH ZÍSKANÝ ZA STUDENA

Macerát se připravuje z bylinek, které obsahují slizové látky, protože se takto nejlépe uvolní. Bylinky přelijeme studenou vodou. Poté se nechají asi 3-12 hodin stát při běžné pokojové teplotě. Občas je vhodné směs zamíchat. Poté macerát scedíme a popíjíme po doušcích. Takto se užívá např. puškvorec - viz návod k užívání zde. Macerát můžete lehce přihřát, ale ne v mikrovlnné troubě. Obvykle se používá 1 čajová lžička bylinky na 1/4 l studené vody a pije se 1x - 3x denně.

 

  • ŘEDĚNÍ BYLINKOVÝCH ČAJŮ PRO DĚTI

Dle některých odborníků je vhodné hodně malým dětem čaje ředit následujícím způsobem:

Dětem do 3 let se ředí čaj takto: 1 čajová lžička již hotového bylinkového čaje se naředí 2dl čisté převařené vody

Dětem od 3 do 5 let: se podávají 2 čajové lžičky již hotového bylinkového čaje se naředí 2dl čisté převařené vody

 

  • Některá další doporučení: Bylinky určené na dýchací problémy a průdušky (mateřídouška, jitrocel, divizna, sléz) se povaří 10 minut, louhujeme krátce a osladíme medem. Bylinky určené na zklidnění organismu a stres se nevaří (kozlík, třezalka, meduňka), pouze se louhují 5-10 minut. Bylinky určené na žaludek a žlučník (smil, zeměžluč, pampeliška, hořec, sporýš) se vaří 2 minuty a poté se louhují 5-10 minut. Bylinky určené na snížení krevního tlaku (kokoška, rozrazil), pročištění orgasnimu a krve (měsíček, kopřiva, řebříček, sedmikráska) se povaří 1 minutu.

 

SUŠENÉ BYLINKY KOUPÍTE ZDE

 

BYLINKOVÁ MAST

Rozpustíme tuk, vazelínu nebo vosk, do kterého zapracujeme bylinky, a smícháme případně s rostlinnými oleji. Necháme macerovat do druhého dne, poté přivedeme k varu, scedíme. Můžeme přidat kafr a mentol.

Návod: Do 500g základu (sádlo, máslo, vazelína) dáme 3 hrsti podrcených bylin (mohou být i sušené) a prohříváme, nesmí se připálit. POté necháme stát do druhého dne, přivedeme k varu, přidáme 100g včelího vosku, scedíme a dáme do skleniček. Uchováváme v ledničce, k nabírání používáme čistou špachtličku, abychom si do masti nezanesli bakterie.

DALŠÍ NÁVODY NA VÝROBU DOMÁCÍ MASTIČKY NAJDETE NAPŘÍKLAD ZDE

 

 

BYLINNÝ PRÁŠEK

Bylinky se roztlučou v hmoždíři nebo pomelou. Poté se ještě bylinky prosijí sítem. Některé aromatické bylinky skladováním ztrácí své aroma, proto je lepší prášek připravovat až těsně před použitím. Uchovat lze ve skleněných nádobách, ne plechových dózách.

 

 

BYLINKOVÝ SIRUP

Bylinkový sirup získáme ze scezeného odvaru, nálevu, tinktury nebo macerátu, který smícháme s cukrem nebo medem a přivedeme k varu. Jako přírodní konzervant a zároveň zdroj vitamínu C přidáváme citrón.

Návod na výrobu sirupu najdete například zde:

 

 

BYLINKOVÁ ŠŤÁVA

Šťávu z bylinek získáme lisováním čerstvých rostlin (v lisu na ovoce, odšťavňovačem) nebo případně rozmačkáním a protlačením přes plátno, případně v tzv. "sukovárce". Ideálně nepoužíváme kovové nádoby a nádobí.

 

KOUPEL

Bylinnou koupel připravíme buď ze silně koncentrovaného nálevu nebo odvaru či macerátu bylin, který přidáme do koupele. Obvykle se doporučují pouze sedací koupele, kdy srdce zůstává nad vodou, a voda sahá k ledvinám. Doba koupele trvá cca 20 minut, po koupeli se neosušujte, jen se zabalte do ručníku, poté se převlékněte a asi 1-2 hodiny se zahřívejte v posteli.

Návod na sedací koupel z přesličky: 100g sušené přesličky se namočí na 12 hodin do studené vody v 5 litrovém hrnci. Studený výluh poté přihřejeme, přecedíme a přilijeme do připravné koupele. V tradičním lidovém léčitelství se používá např. při zánětu kloubů či ledvin.

Návod na celkovou koupel z mateřídoušky nebo kopřivy: 200g sušené byliny se namočí na 12 hodin do studené vody v 5 litrovém hrnci. Studený výluh poté přihřejeme, přecedíme a přilijeme do připravné koupele. Při koupeli musí srdce zůstat nad vodou. V tradičním lidovém léčitelství se používá např. při potížích s klouby či sklerózou.

Parní koupel: 4 čajové lžičky bylinyek se přelijí litrem vroucí vody. Bylinky se dají do lavoru, nad kterým v podřepu necháváme působit asi 10 minut stoupající páry na postižená místa (močový měchýř, vnitřní orgány apod.). Scezené bylinky pak ještě vložíme do plátýnka a použijeme jako obklad.

 

KLOKTADLO

Ke kloktání používáme nálev, odvar, macerát nebo tinkturu, která se naředí vodou.

 

LIKÉR

Štávu, kterou jsme získali z bylinek nebo plodů, přecedíme přes plátno. Poté se přidá konzervant (citróny, kyseliny citrónová) a hřebíček či skořice.

 

MASÁŽ

Do dlaní si kápneme mandlový nebo např. sezamový olej a masírujeme odshora dolů. Možno přidat i aromaolejíček, pár kapek do olejového základu.

 

OBKLAD

Mokrý obklad se připravuje z bylinek, které jsme přelili vroucí vodou (nálev, odvar). Může se použít i tinktura. Látku namočíme do výluhu, zlehka ji vymačkáme a ještě teplé přiložíme na postižené místo. Někdy se vkládají do látky zatepla i celé rostliny, které přelijeme vroucí vodou a chvíli ponecháme louhovat.

Obklad ze studeného výluhu se někdy používá při bolestech hlavy.

Studený obklad se připravuje z čerstvých bylinek, které přikládáme na postižené místo zabalené do gázy. Čerstvé bylinky lze podrtit válečkem a vzniklou hmotu nanést na postižené místo. Poté přiložíme folii a upevníme ručníkem nebo šátkem.

Průduškový obklad - návod na průduškový obklad najdete zde

Obklad z kostivalé moučky: 1 lžíce kostivalového prášku se smíchá s 1 hrnkem horké vodou na kaši. Přidáme několik kapek olivového nebo slunečnicového oleje, aby se směs dobře roztírala. Přikládáme na postižená místa, poté přiložíme folii a upevníme ručníkem nebo šátkem. V tradičním lidovém léčitelství se používá např. při potížích s klouby, páteří apod.

 

OLEJOVÁ MAZÁNÍ

Čerstvé nebo i sušené bylinky se zalijí kvalitním slunečnicovým nebo olivovým olejem a nechají se stát asi 3-6 týdnů v tmavé sklenici, poté se přecedí. 

NÁVOD NA VÝROBU TŘEZALKOVÉHO OLEJE NAJDETE ZDE

 

PARNÍ ZÁBAL

Bylinky se vloží do síta, která se zavěsí nad nádobu s vroucí vodou, stoupajícími párami se bylinky napaří. Poté položíme bylinky na lněné plátno a přiložíme na postížené místo. Navrch dáme folii a upevníme ručníkem nebo šátkem.

Návod na parní zábal z přesličky na plíce: 2 vrchovaté lžičky přesličky se vloží do síta a napaří se. Poté se přiloží na plíce na celou noc.

 

TINKTURA/TEKUTÝ EXTRAKT Z ROSTLINY V LIHU

Bylinky se zalijí lihem, slivovicí apod., případně se přidává ještě voda, a směs se ponechá při pokojové teplotě asi na 2 týdny v uzavřené nádobě, která se pravidelně protřepává nebo promíchává. Poté se obsah slije a scedí. Zbylé části rostlin se ještě prolisují přes plátno a tekutina se přidá k tinktuře.

 

ZÁBAL

Zábaly lýtek - lze použít při horečce. Zábal sahá od kotníku až pod kolena. Do studené vody se přidává trošku octa, bylinkového výluhu nebo citrónové šťávy, poté se do ní namočí 2 bavlněné látky nebo bavlněné podkolenky, vyždímáme a ovineme kolem lýtek  nebo navlečeme ponožky a upevníme suchým ručníkem. Necháme působit 15 minut, vše opakujeme 3x po sobě.

 

—————

Zpět



www.bylinarstvi-maya.cz www.bylinky-maya.cz www.poradna-zdravi-zdarma.cz BYLINKY MAYA