Recepty na domácí moučníky

Moučníky, bábovky, koláče, vánočka...

Není nutné se úplně vyhýbat sladkým jídlům, člověka pak  může o to víc honit mlsná :) Dají se připravit tak, že mohou být díky dobře zvoleným surovinám tělu prospěšná. Pro dobrý pocit a své zdraví můžete obyčejný cukr nahradit cukrem tmavým a bílou mouku moukou tmavou, lze použít půl tmavé a půl světlé, nebo raději celou dávku tmavé mouky, které může být o trošičku více, než je uvedeno v dávkování. Uvidíte, že si na novou chuť moučníků rychle zvyknete. Formu můžete vymazat máslem a posypat místo moukou strouhaným kokosem. Je to rychlejší a dodá to vašemu moučníku zajímavou chuť. Místo běžného vanilkového cukru s umělým etylvanilinem používejte vanilkový cukr s přírodní vanilkou a místo kypřícího prášku s fosfáty používejte bezfosfátový kypřící prášek s vinným kamenem (vše lze koupit v prodejnách zdravé výživy). Recepty jsou uvedeny s běžnými surovinami, záleží na vaší fantazii, jak je nahradíte, pokud nechcete užívat bílou mouku, slunečnicový olej a řepný cukr.


TVAROHOVÝ NÁKYP/KOLÁČ


250 g másla
250 g cukru
250 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
4 vajce
1 prášek do pečiva
40 g rozinek
šťáva z 1 chemicky neošetřeného citrónu
dle chuti trošku rumu
špetka soli

Rozinky zalijte horkou vodou nebo několika lžícemi rumu a nechte je nabobtnat. Máslo utřete s cukrem a žloutky, potom vmíchejte tvaroh, špetku soli, citrónovou šťávu, rozinky, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte sníh z bílků. Vymažte formu a pečte zvolna cca 30 minut. Pak nechte ještě ve vypnuté troubě asi 10 minut dojít.


TMAVÉ ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY

150 g másla
150 g hnědého cukru
200 g polohrubé mouky
1 balíček vanilkového cukru
2 vejce
1 lžička kypřícího prášku do pečiva nebo jedlé sody
100 g mletých oříšků (vlašské či lískové, dále lez použít kokos či drcené mandle nebo mandlové štěpy)
100 g čokolády

Máslo a cukr ušleháme do pěny. Postupně zašleháme vejce a vanilkový cukr. Mouku smícháme s kypřícím práškem a vmícháme ji do máslové pěny. Přidáme mleté oříšky a nadrobno nakrájenou čokoládu. Troubu předehřejeme na 180°C. Na plech dáme pečící papír. Pomocí dvou lžiček klademe na plech hromádky o velikosti vlašského ořechu, ponecháváme odstupy, těsto se může rozeběhnout. Pečeme asi 15 minut.


RYCHLÁ BUCHTA OD TETY STÁNI S KOKOSEM A SMETANOU

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek vlažného mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 sladká šlehačka
1 sáček strouhaného kokosu


Vše smícháme a vlijeme na pekáč. Povrch koláče posypeme 1 hrnečkem cukru smíchaným s 1 hrnečkem kokosu. Upečené polijeme 1 sladkou šlehačkou.


TVAROHOVÁ BÁBOVKA

3 hrnky polohrubé mouky
1 vrchovatý hrnek moučkového cukru
1 měkký tvaroh
3 vejce
1 Hera
1 prášek do pečiva
mléko na zředění
kakao

Heru necháme změknout a pak vše promícháme. Část těsta můžeme smíchat s kakaem. Těsto můžeme ještě dle potřeby naředit mlékem. Pečeme zvolna asi 45 minut.


JOGURTOVÁ BÁBOVKA


3 kelímky od jogurtu polohrubé mouky
2 kelímky moučkového cukru
2 kelímky bílého jogurtu
3 vejce
1 kelímek oleje
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva




TVAROHOVÉ LÍVANCE

250 g tvarohu
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce vlažného mléka
1 lžíce cukru

nebo

1 hrnek dětské krupičky

1 vejce

1 kostka tvarohu

1 hrnek mléka

cukr dle chuti



CHEESECAKE S JAHODAMI

  • 200 g sušenek (nejlépe máslových, BEBE, Albert apod.), nadrcených válečkem nebo v mixeru
  • 100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku
  • 500 g jemného tvarohu nebo ricotty
  • kůra nastrouhaná ze 2 velkých citronů a 3 lžíce citrónové šťávy
  • 50 g krupicového cukru (můžete použít i hroznový)
  • 3 žloutky z velkých vajec
  • 2 lžíce jemné krupičky
  • 200 g jahod
  • 3 lžíce jahodové zavařeniny


Rozehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzdušná na 160). K rozmixovaným sušenkám přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Vyložte pečícím papírem dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm, a natlačte do ní sušenkovou směs, urovnejte lžící. Potom umixujte tvaroh, citronovou kůru, citr.šťávu, cukr, žloutky a krupičku. Nalijte na těsto a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě. Mezitím očistěte jahody a nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky. Zavařeninu zahřejte se třemi lžícemi vody, přes sítko ji protřete do misky a smočte v ní jahody. Dezert uvolněte nožem od stěn, podávejte ozdobený jahodami. Doba přípravy: 15 minut, doba pečení: 35-45 minut, cca 8-10 řezů




MARCIPÁN (Z MANDLÍ)

1 bílek
120 g moučkového cukru
120 g sladkých rozemletých mandlí

Mandle smícháme s cukrem, vidličkou napěníme bílek a třeme, až je hmota vláčná. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme cukr, je-li husté, naředíme ho bílkem. Hotovou hmotu zformujeme do válečku, přikryjeme fólií a uchováváme v chladu do dalšího zpracování.



FINSKÝ SYPANÝ KOLÁČ

Těsto:

3 hrnky polohrubé mouky (může být půl tmavé, půl světlé)

1/2 hrnku cukru

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

Vše promíchat v míse, dát 2/3 na plech, který můžete vymazat máslem


Náplň:

3 tvarohy

3 vejce

0,5 l mléka

1 vanilkový cukr

1 hrnek moučkového cukru

šťáva z 1/2 citrónu

Nalít tvarohovou náplň na těsto, navrch nasypat zbytek směsi a na povrch naklást plátky másla nebo Hery (tak 2/3)

Pečeme při 180° C


PERNÍK

3 hrnky polohrubé mouky (může být půl tmavé, půl světlé)

1 hrnek cukru

2 hrnky mléka

2 vejce

1 kypřící prášek do perníku

1 vrchovatá lžíce kakaa

3/4 hrnku oleje

1 čokoládový pudink

Vše promíchat, nalít na vymazaný plech nebo pečící papír, péct při 180° C. Navrch můžete ozdobit čokoládovou polevou.



DOMÁCÍ VÁNOČKA

400 ml teplého mléka

90 g Hery nebo másla (rozpustit)

2 vajíčka (rozšlehat vidličkou)

1 kg polohrubé mouky

250 g cukru

špetka soli

1 vanilkový cukr

1 droždí

citrónová kůra (z 1/2 citrónu nebo 1 vrchovatá lžička sušené kůry)

mandle, rozinky

na potření vejce


VÁNOČKA - KVÁDR - Z DOMÁCÍ PEKÁRNY


Vycházejte z výše uvedeného návodu, jen dejte poloviční dávky. Tak si připravíte báječnou "vánočku" v domácí pekárně - rychle, bez pletení, na ráno ke snídani.

Nejdříve nalijte mléko, poté přidejte sůl, navrch dejte mouku a ostatní suroviny. V hrnečku si z trošku teplého mléka, droždí a cukru rozdělejte kvásek. Ten pak přidejte navrch. Pekárnu nastavte na rychlý program 5. Vše nechte promíchat a ve chvíli, kdy už by mělo začít těsto kynout, celý proces zopakujte. Tedy opět nastavte rychlý program č.5 a nechte dojít až do konce. Je možné, že budete potřebovat normální dlouhý program, vše záleží na druhu pekárny.


FRGÁLE

Těsto na frgále:

375g polohrubé mouky

125g hladké mouky

3x žloutek

1 x celé vejce

1dl slunečnicového oleje

250-260 ml mléka

50 g čerstvého droždí

0,5 lžičky soli

0,5 lžíce cukru

1,5 lžíce moučkového cukru

Návod na přípravu frgálů:

Z mléka, droždí a cukru si necháme vzejít kvásek, tzn. rozmícháme droždí s cukrem do kašičky, potom přidáme teplé - nikoliv horké - mléko. Kvásek nalijeme do mouky smíchané se solí, pak přidáme zbylé suroviny, vypracujeme vláčné těsto, vršek lehce zaprášme moukou a necháme dobře vykynout v teple v nádobě zakryté utěrkou. Po cca 1 hodině opět těsto řádně propracujeme a necháme  další půlhodinku stát, znou propracujeme.

Z uvedeného množství uděláme cca 5 velkých koláčů. Bochánky necháme ještě chvíli vykynout pod utěrkou a pak je vyválíme na tenké placky, dáme na plech a dozdobíme náplní (tvaroh, marmeláda, mák, mandle...) Před pečením ještě potřeme okraje koláče rozšlehaným vajíčkem.

Frgále pečeme přibližně 10 minut v troubě na 220 stupňů (horkovzdušná trouba), až budou okraje koláčů nazlátlé. Po vytažení ihned potřeme okraje frgálů rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat cukr a rum, pár kapek se ještě tradičně dává do středu koláčů.

Tvarohová náplň: 1 kostka tvarohu, 1 vanilkový pudink, 1 vajíčko celé

Maková náplň: mák povaříme v trošce mléka, můžeme přidat perníkové koření a rum, náplň by měla být hustá

Povidla: povidla prohřejme v kastrůlku a přidáme do nich pár kapek rumu a mléka, můžeme přidat perníkové koření


RÝŽOVÝ NÁKYP S JABLKY A TVAROHEM

30 g cukru moučka

3 vejce (bílky šleháme zvlášť)

500g nastrouhaných jablek

1 tvaroh

skořice

sůl

350 g sypané rýže

120 g cukru

100g másla

1 lžičky citrónové kúry

0,75 dcl až 1 litr mléka

máslo nebo Hera

Rýži uvaříme v mléce do měkka, přidáme 50g másla a špetku soli. Pokud je rýže ještě tvrdá, přilijeme mléko, aby se nepřipálila. Necháme vychladnout. Poté přidáme žloutky, našlehaný sníh, citr.kúru, 60g cukru. Vše promícháme. Polovinu dáme do pečící nádoby (menší pekáč), navrch pokladame nastrouhaná jablka smíchaná se zbytkem cukru a skořicí. Navrch rozetřeme tvaroh (můžeme ho případně trošku naředit mlékem a trochu přisladit cukrem). Poté přidáme zbylou část rýžové směsi a pokryjeme ji plátky másla nebo Hery. Necháme péct do růžova. Posypeme před podáváním moučkovým cukrem.



TOPlist