Domácí pečivo recepty


CHLEBA Z DOMÁCÍ PEKÁRNY

500 g mouky (nejlépe 250 g bílé mouky, 250 g pšeničné celozrnné mouky, možno vyzkoušet různé kombinace, při větším množství žitné mouky na expresní program chleba skoro nenakyne)

360 ml vlažné vody

2 zarovnané lžičky soli

1 lžíce cukru

1 instantní droždí

1 hrst slunečnicových semínek

2 lžíce lněných semínek

1 zarovnaná lžíce kmínu

1 lžička anýzu

2 lžičky sušené syrovátky (není nutné)

možno přidat trochu dýňových semínek

Do nádoby na chleba dáme vlažnou vodu a sůl, teprve poté přidáme mouku, semínka, syrovátku, kmín, anýz. Navrch dáme cukr a na něj droždí. Pekárnu nastavíme na 1250 g, střední kůrku. Háky můžete po ukončení míchání vyjmout. Semínka můžete přidat až při signálu, aby se - hlavně ta větší, jako jsou dýňová - neposekala. S tímto receptem se chleba udělá dobře i v epresním programu :)


HOUSKY (PLETÝNKY) ZADĚLÁVANÉ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ



- na fotografii vidíte houstičky z celozrnné mouky smíchané s bílou moukou půl na půl -

250g polohrubé mouky + 250g hladké mouky
180-200 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí
80-100g rozpuštěného sádla, másla nebo Hery
2 lžičky
soli
1 a 1/2 lžičky cukru
1 celé vejce


Nejprve nalijeme do vaničky z pekárny vlažné mléko, potom přidáme rozpuštěný tuk a sůl. Vajíčko lehce míchneme a přidáme dovnitř. Pozor, aby se sůl nedostalo k droždí, nevykvasilo by! Potom přidejte mouku. V hrnečku si připravte kvásek: smíchejte cukr a droždí, směs přidejte nahoru na mouku. Zapněte program "Těsto".
Když je těsto hotové, pustíme se do pletení houstiček :)
Rozdělto hotové těsto na 9 dílů, z každého dílu vytvořte 3 válečky a ty spleťte do copánku. Potom nechte hotové housky na plechu pokrytém pečícím papírem ještě 30 minut vykynout.  Potřete vajíčkem a posypem dle chuti (mák, hrubá sůl, lněné semínko, sezamové semínko, kmín...)
Pečte v troubě nastavené na 170°C po dobu asi  25 minut


 

DOMÁCÍ VÁNOČKA

400 ml teplého mléka

90 g Hery nebo másla (rozpustit)

2 vajíčka (rozšlehat vidličkou)

1 kg polohrubé mouky

250 g cukru

špetka soli

1 vanilkový cukr

1 droždí

citrónová kůra (z 1/2 citrónu nebo 1 vrchovatá lžička sušené kůry)

mandle, rozinky

na potření vejce

VÁNOČKA - KVÁDR - Z DOMÁCÍ PEKÁRNY

Vycházejte z výše uvedeného návodu, jen dejte poloviční dávky. Tak si připravíte báječnou "vánočku" v domácí pekárně - rychle, bez pletení, na ráno ke snídani.


Nejdříve nalijte mléko, poté přidejte sůl, navrch dejte mouku a ostatní suroviny. V hrnečku si z trošku teplého mléka, droždí a cukru rozdělejte kvásek. Ten pak přidejte navrch. Pekárnu nastavte na rychlý program 5. Vše nechte promíchat a ve chvíli, kdy už by mělo začít těsto kynout, celý proces zopakujte. Tedy opět nastavte rychlý program č.5 a nechte dojít až do konce. Je možné, že budete potřebovat normální dlouhý program, vše záleží na druhu pekárny.





TOPlist