DIETY A VÝŽIVOVÁ OPATŘENÍ


Určitě jste se již setkali s tím, že vám nebo někomu blízkému byla nařízená lékařem z nějakého důvodu dieta či jiná výživová opatření. Je opravdu velice důležité při některých zdravotních potížích výrazně upravit jídelníček. Velice přísná musí být jaterní dieta, hodně důležitá je i dieta při přemnožení kandidy - kvasinek. Při překyselení organismu je důležité, aby poměr zásadotvorné potraviny měly převahu. Jejich výčet najdete níže. Nutná výživová opatření jsou i v případě dny.




Jaterní dieta na pročištění organismu, atopický ekzém, alergie, lupénku (psoriáza), vhodná při bylinkové léčbě

Přečtěte si pozorně následující řádky a dodržujte pečlivě tuto pročišťující dietu při uvedených zdravotních potížích. Tato dieta je velice vhodná i při pití bylinkových čajů, zkrátka při bylinkové kúře. Uvedená doporučení podpoří zlepšení Vašich zdravotních potíží.

DIETA NA PROČIŠTĚNÍ - NEVHODNÉ POTRAVINY

Uzeniny, uzené a vepřové maso, rovněž polévky z těchto mas, dále je nutné vyloučit kyselé potraviny (ocet, mošt, víno, citróny, pomeranče, grapefruity), rovněž bobuloviny a jejich šťávy, syrová jablka (vhodný je kompot či jablka upravená pečením, dušením, vařením), zrnkovou kávu, čokoládu, kakao, med (ten je nutno vynechat v případě nemoci jater). Dále se vyvarujte všech druhů rybích konzerv, uzených ryb, masových konzerv, luštěnin, jako jsou fazole, hrách, čočka a také vynechte alkohol. Nekonzumujte ani obalované věci, vynechte smažené, určitě žádné tučné maso, hamburgery, pečeně apod.

DIETA NA PROČIŠTĚNÍ - VHODNÉ POTRAVINY

Mléko a jeho produkty, mléčná jídla (ne v přehnaném množství), sýry (především tvrdé), saláty kořenit kyselou smetanou, kefír (velmi vhodný), jogurt, lehká masa jako je telecí, kuřecí, vařené hovězí, divočina, čerstvé nebo mražené ryby, lehká zelenina a jablečný kompot, hodně listové a kořenové zeleniny, kapusta, místo kávy zkuste špaldové, čekankové a žitné kafe, je mnohem zdravější :)

Dbejte na dostatek odpočinku a pobytu v přírodě a se zvířaty, vyhýbejte se stresu a éčkům (sledujte jejich obsah v potravinách, viz naše stránka (éčka v potravinách) a vynechte veškeré konzervy a konzervované potraviny vč. šťáv, různá ochucovadla a barviva. Méně solte, nejprve se vám může zdát, že jídlo nemá "žádnou chuť", protože jste byli zvyklí dosolovat či používat jiná dochucovadla (maggi, bujóny apod.), ale pak zjistíte, že vlastně vůbec neznáte přirozenou chuť některých potravin či uvařeného jídla. Každá maminka si jistě vzpomene, co se dává malým dětem za první příkrmy, ale později se díky zlozvyku "dosolovat" naučí dochucovat si jídla jen ze zvyku i malé děti.


Zásaditá dieta (překyselení organismu, posílení imunity, pročištění, pálení jazyka, ekzémy, žaludeční potíže, rakovina, problémy s látkovou výměnou, migréna, nemoci ledvin a jater apod.)

Strava by pro nás měla být nejen potravinou, ale i lékem. Jestliže je naše tělo přetíženo kyselinami, dochází k produkci amoniaku, aby se přebytek kyselin neutralizoval. Jenomže na to musí tělo odbourávat bílkoviny, čímž vzniká močovina a zbytkový dusík, a nedochází k potřebnému vstřebávání bílkovin. Jestliže jíme hodně kyselých potravin, naše tělo potřebuje o to více bílkovin, aby přebytky mohlo neutralizovat.

Není nutné vyloučit ze svého jídelníčku všechny kyselinotvorné potraviny, ale je žádoucí, aby zásadité potraviny měly převahu. V následujícím seznamu najdete výčet kyselinotvorných a zásaditých potravin. Sestavujte si svůj denní jídelníček tak, abyste snědli co nejvíce potravin zásadotvorných a co nejméně potravin kyselinotvorných. Živočišné bílkoviny, jako je například maso, ryby, ale také například luštěniny, stejně jako burské oříšky (ty navíc obsahují karcinogenně působící toxiny, které produkuje také plíseň) produkují hodně kyselin, a tím mohou náš organismus velice zatížit. Cukr odebírá z těla vitamín B a podporuje růst kvasinek, degeneraci střevní mikroflóry, a tím dochází ve střevech k hnilobným a kvasným procesům. Díky tomu se přes tenkou stěnu střeva mohou dostat do těla různé toxiny. Při onemocnění rakovinou je naprosto nezbytené cukr z jídelníčku nekompromisně vyškrtnout. Přidejte do svého jídelníčku i "obyčejné" bylinkové čaje, jako je například lipový čaj, mátový čaj, heřmánkový čaj nebo čaj jitrocelový...

ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY (řazeno od nejcennějších = těch jíst nejvíc)

  • ředkvička

  • meruňka

  • okurka

  • špenát

  • fíky

  • rozinky

  • švestky

  • bílé zelí

  • hlávkový salát

  • endivien-salát

  • rajčata

  • mandle

  • červená řepa

  • celer (bulva)

  • pažitka

  • mrkev

  • citrón

  • česnek

  • datle

  • zelené fazolky

  • pomeranč

  • cibule

  • rajčatová šťáva

  • třešně

  • broskve

  • ostružiny

  • meloun

  • kokosové mléko

  • brambory

KYSELINOTVORNÉ POTRAVINY (řazeno od "nejhorších k nejvhodnějším")

  • špek

  • rybí tuk

  • olej

  • majonéza

  • úhoř

  • vejce

  • vepřové maso

  • játrová paštika

  • koňské maso

  • nakládané maso

  • uzené maso

  • hovězí maso

  • treska

  • salátový dressing

  • bodlákový olej

  • růžičková kapusta

  • margarín

  • žito

  • bílé pečivo

  • pšenice

  • čočka

  • ovesné vločky

  • skopové maso

  • vlašské ořechy

  • loupaná rýže


Zdroj: Irisdiagnostika, Nico Bos


Dieta - dna, artróza, revmatismus, nemoci kloubů, zvýšená hladina kyseliny močové

Pokud vás trápí dna, je třeba se zaměřit na dodržování přísné diety, při které se vyloučí potraviny bohaté na puriny, dále udržovat si rozumnou váhu, dbát na pitný režim (8-10 sklenic vody denně), aby mohlo docházet k vylučování kyseliny močové, a nezapomenout na dostatek pohybu.

DNA - NEVHODNÉ POTRAVINY

  • Vyloučit potraviny s vysokým obsahem purinů. Nejíst maso, hlavně z mladých zvířat, vnitřnosti (ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev), drobné ryby (sardinky, ančovičky, sardelová pasta, sardele, slanečci, očka, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby), masové extrakty (koncentráty, masové šťávy, maggi, masox, sojovka apod.), uzeniny, mladá drůbež,

  • tučná jídla

  • pikatní sýry

  • obilniny (celozrnné výrobky, kynutá těsta)

  • luštěniny (hrách, čočka)

  • zelenina (špenát, chřest, zelený hrášek, reveň, červená řepa, kapusta, česnek)

  • ovoce (fíky,

  • živočišné tuky a bílkoviny (plísňové a tučné sýry)

  • pochutiny (čokoláda, kakaový prášek, silné kaka, silný tzv. ruský čaj, čokoláda, marcipán)

  • ostré koření, hořčice, paprika, nové koření, tymián, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor

  • alkohol (především pivo, červené víno, ale vhodné je omezit či vyloučit všechny alkoholické nápoje)

  • často se udává i káva

  • při zlepšení se dají poté konzumovat sladkovodní ryby a malé množství masa

DNA - VHODNÉ POTRAVINY:

  • ovocné šťávy a limonády (čerstvé neslazené džusy, kromě brusinkového)

  • zdravé tuky (rostlinné a za studena lisované)

  • mléčné výrobky, zelenina ovoce (nízkotučné sýry a jogurty, zakysané výrobky)

  • mrkev, celer, brambory, banány, třešně, pomeranče, kiwi, datle, kokos, avokádo, hrozinky

  • tmavé i bílé pečivo

  • celozrnná neloupaná rýže

  • petrželová nať, majoránka, pažitka, kmín, kopr

  • potraviny vařte nebo duste, ale vývary a šťávy nekonzumujte

Ostatní potraviny by se měly konzumovat v menších dávkách. Není ale ani vhodné sníst velké množství potravin, které mají nižší množství purinů, protože se potom "nasčítají".


Protiplísňová dieta - mykóza, kvasinky v pochvě, svědění pochvy, výtok, gynekologické potíže, plísně, streptokok v pochvě aj.

Pokud Vás trápí uvedené potíže, jako jsou například: mykóza, výtok, kvasinky v pochvě, streptokok v pochvě, gynekologický zánět, gynekologické potíže, plísně v organismu či plíseň například na nohách apod., je třeba nejen upravit složení potravin a jídelníčku, ale především je naprosto nezbytně nutné dodržovat přísnou protiplísňovou dietu a hygienu. Jen tak může dojít k uzdravení organismu, k posílení imunity proti plísním, takže se nemoc nebude vracet.

Vyzkoušejte bylinkový čaj MYKÓZA/KVASINKY/ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST/PÁLENÍ V POCHVĚ

PROTIPLÍSŇOVÁ DIETA - PROTIPLÍSŇOVÁ OPATŘENÍ

  • vyvařte všechno, co vyvařit jde

  • žehlete pokaždé svoje spodní prádlo

  • zvykněte si používat prací prášek pro děti

  • pokud máte dlouhodobé potíže a stále nic nepomáhá, nechte si udělat test na kvasinky, mykózu, chlamydie, ureoplasmu (kvasinky lze také objevit krevním testem, testem ze šupin kůže, nehtů, sekretů, z moči či testem ze vzorků stolice)

  • každý má svůj ručník - nepůjčujte nikomu své hygienické potřeby, ručníky, oblečení (je to přenosné)

  • noste pouze bavlněné prádlo

  • vyhýbejte se antibiotikům, pokud je nutné antibiotika podat - v případě napadení organismu baktériemi nikoli viry - zjistíte rychlým krevním testem přímo v ordinaci svého lékaře odběrem kapky krve z prstu!!! Výsledek znáte do pár minut. Tento test se jmenuje CRP - bez něj není důvod k podání antibiotik!!!

  • upravte životosprávu

  • dodržujte pitný režim – alespoň 2 - 4 litry denně, (v létě samozřejmě víc) podle vaší váhy, výšky a ročního období

  • zvyšte svou imunitu - vyzkoušejte naše bylinné koupele

  • upravte střevní mikroflóru - věřte ale spíše přírodním vitaminům a minerálům, než-li umělým multifuknčním tabletám z pixly, nedejte na reklamu a hezké lákavé obrázky

  • zkuste se vyhnout klasickým dámským vložkám, ve kterých je chlor, např. v DM drogerii mívali vložky bez dráždivého chloru

  • v žádném případě nepoužívejte parfémované vložky, ani žádné tampóny, dále vylučte barevný či parfémovaný toaletní papír

  • vyhýbejte se koupelím v bazénu i koupelím ve vaně, zvláště s pěnou či jinými dráždivými přísadami (nahraďte je výluhem z bylin, případně obyčejnou solí)

  • vyhněte se po čas léčby intimnímu poměru a přelečte bylinami i partnera (nezkoušejte sama sebe ošálit hláškou "to se nedá vydržet, on to nevydrží apod.", jde o vaše zdraví!!! Z neléčených zánětů mohou vzniknou další ženské vážnější či méně vážnější zdravotní potíže

  • umývejte se po čas léčby spíše jen teplou vodou nebo přírodními mýdly (co je moc barevné a hodně voní, je nápadné)

CO DODRŽOVAT PŘI PROTIPLÍSŇOVÉ DIETĚ

  • k prevenci a léčbě potíží je nutné zredukovat množství plísní v organismu

  • dodržujte protikandidovou (protiplísňovou) dietu

  • po dobu 3 – 6 měsíců nejezte a nepijte čokoládu, kakao, kávu, mléko, mléčné výrobky, výrobku z bílé mouky, kečup, rajčata, hořčici, majonézu, kynuté a třené buchty a pečivo, veškeré sladkosti, oplatky, žvýkačky, hovězí a králičí maso, uzeniny, brambory, tropické ovoce, oříšky

  • Bližší informace o postižení plísněmi a protiplísňové dietě najdete v knížce "Candida - základní kniha & kuchařka", H. Gustafsonová, M. O'Sheaová, Pragma, Praha 1997.

PROTIPLÍSŇOVÁ DIETA - VHODNÉ POTRAVINY:

  • Na prvním místě se ve vašem jídelníčku musí nacházet zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.

  • Další povolené potraviny jsou - brambory, špenát, sója, čínské zelí, fazole, křen, cibule, pórek, ředkvičky, česnek, ale i ostrá hořčice.

  • Ovoce jen v malých dávkách a pouze čerstvé - ananas, angrešt, borůvky, brusinky, citróny, grapefruit, hrušky kyselé, jablka kyselá ( i jablečný protlak), jahody, kiwi, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz, švestky, višně.

  • Místo kávy zkuste pít čekankovou, špaldovou či žitnou kávu - je mnohem zdravější!

  • Dále můžete ryby, sýry, vejce.

  • Jezte čerstvé kysané zelí ze sudu - "zeláku" (ne však konzervované ve skle), buď syrové jako salát nebo krátce podušené.

  • Z mléčných výrobků jsou povoleny podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení "nepřátelé" kvasinek. Takže je zařaďte do jídelníčku alespoň jednou denně. Dále pak zařaďte do svého jídelníčku máslo, kefír, sýr Mozzarella nebo sýr Ricotta.

  • Pečivo můžete jíst pouze celozrnné, špaldové, grahamové, také kukuřičné, rýžové (křupavé chlebíčky).

  • Rýže se doporučuje celozrnná dlouhozrnná - neloupaná.

  • Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Příliš dlouhé vaření je ničí.

  • K úpravě vašich pokrmů používejte dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.

  • Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřete.

  • Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a čaj mátový.

  • Abyste příliš nehubli, můžete si dát denně několik lžiček panenského olivového oleje nebo hrst slunečnicových či dýňových semen.

PROTIPLÍSŇOVÁ DIETA - NEVHODNÉ POTRAVINY:

  • Vyhýbejte se vepřovému masu.

  • Vyhněte se konzervám všeho druhu, stejně tak nakládané zelenině jako jsou okurky, řepa, fazole, hrášek nebo hotové výrobky z brambor.

  • Vynechte koláče, med, fruktózu-ovocný cukr, pudinky z prášku, sirupy, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělá sladidla, alkoholické a sladké nápoje, sladké čaje, limonády, dále vynechte výrobky z instatního kakaa a také velmi sladké ovoce jako jsou banány, hrozno, mandarinky, broskve, kompoty, koncentrované šťávy, konzervované ovoce, džemy, kečupy a přislazenou sojovou omáčku.

  • Dále vynechte živočišné marinované pokrmy, ovocné jogurty a vůbec pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, hotové omáčky, bílou mouku, loupanou rýži, obilné klíčky a přípravky na zahušťování omáček i těstoviny z bílé mouky.

  • Zřekněte se cukru ve všech podobách a všech jídel, ve kterých je obsažen, bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky (nahraďte ji celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou).

  • Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.

  • Léčebná kúra většinou trvá od 3 do 6 měsíců.

  • Po skončení kúry se stravujte i nadále zdravě, získa-li jste nové návyky, tak proč je měnit, když jsou vašemu zdraví prospěšné.

  • Zkuste přemýšlet nad dělenou stravou. Nepředstavuje velké omezovaní a pro organismus je velice přínosná.

  • Prostudujte i naši stránku o éčkách v potravinách a vyhýbejte se konzervantům, barvivům a dochucovadlům.

CO DĚLAT PO UKONČENÍ PROTIPLÍSŇOVÉ DIETY

  • V dalším období si pěstujte a hýčkejte prozatím oslabenou střevní mikroflóru. Mějte na paměti, že tělo a střeva jsou dosud v rekonvalescenci. Dodržujte co nejvíce doporučení protiplísňové diety.

  • Měli byste se i nadále pokud možno vyhýbat sladkostem, cukru, velmi sladkému ovoci a alkoholickým nápojů.

  • V žádném případě byste v této době neměli provádět střevní výplachy, aby se namáhavě vytvořená střevní mikroflóra hned zase nevyplavila. Střevní výplach aplikujte pouze při zahájení léčby, kdy jste ještě neinvestovali námahu do obnovení funkce.

  • Protiplísňová dieta není žádnou redukční dietou. Neměla by vést k tomu, že budete stejně vyhladovělí jako kvasinky. Jestliže jste tedy během léčby nechtěně zhubli, je nyní nejvyšší čas zase srovnat hmotnost. Nikoliv však sladkostmi, ale zeleninou, jáhlami, pohankou, bramborami a jinými "zdravými" potravinami. Nadále se vyhýbejte potravinám se škodlivými éčky, konzervantům, barvivům, dochucovadlům a hotovým jídlům, které stačí jen "ohřát".






























TOPlist