LEVANDULOVÝ CUKR


500 g cukru

snítky levandule


Uzavřít do skleněné lahve a nechat asi 7-14 dní ovonět, občas protřepat, snítky pak můžete vyndat

Květy sbírejte za krásného počasí kolem poledne, nejlépe 3.slunečný den, ne po dešti


Někdo vyrábí levandulový cukr i tak, že smíchá kvítky s cukrem nebo je rozmixuje robotem. Používá se na 500g cca 6 lžic čerstvé levandule nebo 4 lžíce sušené. V uzavřených nádobách v temnu a suchu vydrží cukr asi rok. Můžete použít také citrónovou nebo pomerančovou kůru, případně jiné bylinky :)


BEZOVÝ CUKR

Bezový cukr (cukr s květy bezu černého, který používáme do dochucení nápojů a pokrmů)

Sbíráme plně rozkvetlé květy 3. slunečný den a nemyjeme, pouze necháme vylézt broučky  (přišli bychom o cenný pyl). Z květů otrháme  drobné kvítky bez stopek (úplně dokonale se nám to zřejmě nepovede, ale to nevadí). Polovinu květů rozmixujeme s cukrem (raději v mixéru sekacím nožem, je vhodnější než použít tyčový mixér)  - vytvoří se nám lepivá hmota, ale neměla by být tekutá.

Zbylé množství květů přidáme k rozmixované směsi. Vše rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení. V troubě sušíme asi 1,5 hodiny při teplotě 60°C. Necháme ještě dojít ve vypnuté troubě. Cukr zkaramelizuje a povrch zůstane křupavý.

Vysušený a vychladlý bezový cukr naplníme do sklenic s uzaviratelným víčkem, velké hrudky rozemneme.

Bezovým cukrem dochucejeme pokrmy nebo nápoje.


KRÁSNĚ BAREVNÝ KVĚTINOVÝ ČAJ


sléz maurský

měsíček zahradní nebo lékařský

heřmánek pravý

řebříček květy

lichořeřišnice květ

plátky růže

jasmín květ

Na 1 šálek se užívá 1 lžíce směsi, louhovat asi 5 minut


TOPlist