Babské rady - na co si dát pozor


NA CO SI DÁVAT POZOR


Rebarbora je výborná do koláčů, buchet či pudinků. Rebarbora obsahuje v listech dosud neznámý jed a navíc také druh korozivní kyseliny. Stonky rebarbory jsou ale jedlé a koláče s rebarborou mají specifickou nakyslou chuť,  kořeny rebarbory se více než pět tisíc let používají jako projímadlo. Rebarboru by neměly konzumovat těhotné.


Třešňové pecky jsou nebezpečné, které při porušení produkují kyselinu kyanovodíkovou.

Zelené brambory jsou jedovaté - obsahují ve stoncích a listech velmi prudký jed glycoalkaloid. Nebezpečí nastává, když sníte bramboru, která je zelená (vlivem světla). Bramborová otrava je naštěstí v naší době  vzácná. Otrava z brambor se projevuje slabostí, závratí a při vážnějším průběhu pak kómatem a může způsobit i smrt. V padesátých letech bylo v USA velmi populární jíst zelené brambory a z listů si připravovat čaj, a proto se většina úmrtí v důsledku otravyz brambor stala právě v této době.


Stejný jed (glycoalkaloid) také obsahují zelené stonky a listy rajčat.


Oční kapky vydrží po otevření jen 4 týdny, poté je už nepoužívejte! Dostanou se do nich bakterie a ty byste si zanesly do oka. Ušní kapky vydrží o něco déle.


Plastové boty z pěnové hmoty, které se často nosí k vodě nebo do vody nasávájí nejrůznější kmeny plísní. Proti plísním vám tedy takové boty nepomohou, i když si to někteří lidé myslí, raději používejte pudr proti plísním nebo umývejte nohy antibakteriálním mýdlem.


Dna - jestliže trpíte na dnu, musíte se vyhýbat masu, vnitřnostem, květáku, tučným rybám, houbám, chřestu, dále nejezte hovězí polévku ani polévky, které se připravují z bujónů! Na dnu pomáhají koupele z hřebíčku, obklady z horké soli na postižená místa a pití čisté citrónové šťávy.


Pokud užíváte příliš mnoho léků proti bolestem, mohou vám způsobit selhání ledvin, vyvolat trvalé bolesti hlavy a krvácení v žaludku.

Bezinky - plody černého bezu jsou bez tepelné úpravy mírně jedovaté! Pozor, mohou způsobit nevolnost a zvracení.






TOPlist