Vánoční cukroví - recepty


Na této stránce jsem pro vás připravila některé zajímavé tradiční recepty na vánoční cukroví. Některé z nich pekla ještě moje babička na Slovensku. Postupně budou přibývat ještě další recepty na vánoční cukroví. U všech receptů na vánoční cukroví je možno použít tmavou mouku, případně použít půlku dávky mouky bílé a o trochu více než půlku mouky tmavé. Bílý cukr je možné nahradit tmavým třtinovým, dle vašich zvyklostí při zdravém pečení. ANDREA MAYA


KROWKY

1 sladké kondenzované mléko
2 dcl mléka
6 lžic sušeného mléka
80 dkg cukru
2 vanilkové cukry
1/2 ztuženého tuku - Omega


Smícháme mléko, cukr a kondenzované mléko, vaříme 45 minut a stále mícháme, hlavně ke konci. Potom se přidá 1/2 Hery a vaří ještě 15 minut, důkladně vymícháme. Hotovou směs vylijeme na plech a necháme ztuhnout a usušit. Poté nasekáme na klasické karamelkové špalíčky.


VOSÍ HNÍZDA - NEPEČENÉ CUKROVÍ

Těsto:
22 dkg moučkového cukru
24 dkg rozemletých piškotů
13,5 dkg másla
3 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
3 lžíce mléka
1 vanilkový cukr

Náplň:

10 dkg másla
1 lžíce rumu
1 žloutek (lze uvařit)
8 dkg moučkového cukru


Všechny přísady na těsto smícháme do hladké hmoty. Zvlášť si připravíme, nejlépe v robotu, i plnku. Formičku na vosí hnízda vysypejte moučkovým cukrem a pevně sevřete. Vyplňte těstem a vyhlubte jamku na náplň. Vložte náplň a přikryjte piškotem.


DOMÁCÍ VAJEČNÝ LIKÉR

20 dkg cukru
1 slazené kondenzované mléko (nebo 40 dkg cukru + 1 neslazené kond.mléko)
6 žloutků
1 vanilkový cukr
0,5 litru rumu (já dávám jen 0,25 litru + 1 neslaz. kondenz. mléko navíc)


V robotu mícháme všechny přísady kromě rumu 0,5 hodiny. Poté pomalu mícháme a přidáme rum.


ŽLOUTKOVÉ ŘEZY

Těsto:
21 dkg másla
21 dkg moučkového cukru
21 dkg mletých vlašských ořechů
11 dkg hladké mouky
sníh ze 4 bílky
prášek do pečiva

Poleva:

4 žloutky
20 dkg moučkového cukru


Přísady na těsto smícháme dohromady na hladkou hmotu. Upečeme v troubě. Mezitím si v robotu umícháme polevu. Hotový „koláč“ polijeme utřenou polevou a necháme dobře zaschnout. Poté krájíme na úzké dílky nebo kostičky.


ŠLEHAČKOVÉ VZORY

0,5 litru šlehačky
1 Hera
0,5 kg hladké mouky

Všechny přísady smícháme na hustší těsto. Vykrájíme různé vzory a upečeme. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.


PRACNY

24 dkg mletých ořechů
30 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg tuku
2 vejce
přidáme dle chuti: skořici, lžíci kávy, muškátový oříšek, hřebíček, kakao a citrónovou kůru


Těsto napěchujeme do kovových formiček, upečeme a vyklopíme. Pečeme v troubě při 80 - 100 °C.


MANDLOVÉ HŘÍBEČKY - NEPEČENÉ CUKROVÍ

čokoláda na vaření
2 bílky
280 g moučkového cukru
200 g mletých mandlí

Mandle, cukr a bílky smícháme dohromady a vypracujeme tužší hmotu. Vytvarujeme malé houbičky-hříbečky, kloboučky namočíme do rozpuštěné čokolády a necháme uschnout.


SKOŘICOVÉ KROUŽKY

2 díly moučkového cukru
1 díl sušeného mléka
med
voda
šťáva z červené řepy na obarvení


Všechny přísady zpracujeme na tužší, ale tvárnou hmotu. Zabalíme ji do fólie a uchováváme v chladu do dalšího zpracování. Navlhčíme-li si ruce olejem, tvaruje se mnohem lépe. Vytvarované figurky necháme zaschnout. Prima zábava pro děti, s tímto marcipánem se dá pracovat jako s modelínou! Když je těsto moc řídké, přidáme cukr nebo mléko, když husté, naředíme vodou.


MEDOVÉ PERNÍČKY - PERNÍKOVÁ CHALOUPKA

Pokud si připravíte jednoduchou šablonu domečku, můžete dle následujícího receptu udělat krásnou perníkovou chaloupku, která rozzáží očička vašich dětí a vás vrátí do vzpomínek na dětství :) Ze zbylého těsto vykrájíte ještě spoustu perníčků.

Šablona:

2 díly na střechu (A5)
2 díly na boční stěnu (obdélník A5)
2 díly na čelní stěnu (formát pohlednice (A6) zastřihnutý do trojúhelníku)
1 díl jako podložka pod chaloupku (A4)
4 malé obdélníčky na komín
okenice
dveře

Na střechu a boční stranu chaloupky si připravte papír o formátu A5. Na štít a čelní strany postačí formát velikosti pohledu, ze kterého snadno připravíme trojúhelník. Potom si nastříháme ještě z lepenky pruhy 10 x 3 cm, v polovině je propícháme a přehneme do pravého úhlu (to budou výztuže). Nezapomeňte plech vyložit pečícím papírem.

Těsto:

500 g medu
500 g hnědého cukru
300 g másla nebo margarínu
1250 g hladké mouky
3 lžičky perníkového koření
nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
50 g kakaa
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
3 - 4 lžíce rumu (možno přidat)

Cukrová poleva na zdobení:

400 - 500 g moučkového cukru
šťáva z 1 citrónu
Další potřeby:

mandlové lupínky, bonbónky, perličky apod. na zdobení
chomáček vaty - vložíme ho do komínu a máme krásný kouř

Med, cukr a máslo vložíme do hrnce a na mírném ohni, nebo lépe ve vodní lázni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Hotovou směs vylijeme do velké mísy a necháme vychladnout. Jedlou sodu smícháme s moukou, přidáme perníkové koření, citrónovou kůru, kakao, vejce a rum a vše vmícháme do medové směsi. Přísady spojíme nejlépe ručním hnětačem. Hotové těsto musí být lesklé a tvárné, případně přidáme ještě trochu mouky. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme ho do fólie a necháme ho uležet v ledničce nejméně 4 hodiny, nejlépe přes noc.

Na pomoučeném vále vyválejte z těsta 5mm silný plát, přiložte šablony na domeček a postupně vykrájejte všechny díly. Ze zbylého těsta můžete dále vykrájet stromečky, panáčky, zvířátka apod. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jednotlivé díly pečeme asi 20 minut, hotové necháme vychladnout nejlépe na kuchyňské mřížce. Dokud je těsto teplé, vykrojíme otvory pro okna a dveře a komín. Poté utřeme polevu a použijeme ji jako "lepidlo", pomocí lepenkových pruhů natřených polevou slepíme všechny díly postupně k sobě. Teprve když nám všechny díly drží pevně pohromadě, připevníme střechu a necháme zaschnout. Vytvoříme došky a dozdobíme polevou a moučkovým cukrem (posyp vypadá jako sníh) tak, aby byla prostě nádherná!


KOKOSOVÉ PUSINKY (MAKRONKY)

4 bílky

25 dkg cukru

25 dkg strouhaného kokosu

špetka soli

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a pomalu přisypeme cukr. V horké vodní lázni mícháme 8-10 minut, až se hmota táhne. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Vmícháme kokos, sůl a lžičkou tvoříme na plechu vyloženém pečícím papírem malé hrudky o velikosti ořechu. Pečeme asi 15 minut do růžova. Kokosky můžete namočit v rozehřáté bílé nebo tmavé polevě. Můžete vyzkoušet i se strouhanými mandlemi, ale jsou z toho placičky, ne hrudky. Mimochodem moc dobré :)











TOPlist