Moučníky, bábovky, koláče, vánočka...

Není nutné se úplně vyhýbat sladkým jídlům, člověka pak  může o to víc honit mlsná :) Dají se připravit tak, že mohou být díky dobře zvoleným surovinám tělu prospěšná. Pro dobrý pocit a své zdraví můžete obyčejný cukr nahradit cukrem tmavým a bílou mouku moukou tmavou, lze použít půl tmavé a půl světlé, nebo raději celou dávku tmavé mouky, které může být o trošičku více, než je uvedeno v dávkování. Uvidíte, že si na novou chuť moučníků rychle zvyknete. Formu můžete vymazat máslem a posypat místo moukou strouhaným kokosem. Je to rychlejší a dodá to vašemu moučníku zajímavou chuť. Místo běžného vanilkového cukru s umělým etylvanilinem používejte vanilkový cukr s přírodní vanilkou a místo kypřícího prášku s fosfáty používejte bezfosfátový kypřící prášek s vinným kamenem (vše lze koupit v prodejnách zdravé výživy).

TVAROHOVÝ NÁKYP/KOLÁČ


250 g másla
250 g cukru
250 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
4 vajce
1 prášek do pečiva
40 g rozinek
šťáva z 1 chemicky neošetřeného citrónu
dle chuti trošku rumu
špetka soli

Rozinky zalijte horkou vodou nebo několika lžícemi rumu a nechte je nabobtnat. Máslo utřete s cukrem a žloutky, potom vmíchejte tvaroh, špetku soli, citrónovou šťávu, rozinky, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte sníh z bílků. Vymažte formu a pečte zvolna cca 30 minut. Pak nechte ještě ve vypnuté troubě asi 10 minut dojít.

TMAVÉ ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY


150 g másla
150 g hnědého cukru
200 g polohrubé mouky
1 balíček vanilkového cukru
2 vejce
1 lžička kypřícího prášku do pečiva nebo jedlé sody
100 g mletých oříšků (vlašské či lískové, dále lez použít kokos či drcené mandle nebo mandlové štěpy)
100 g čokolády

Máslo a cukr ušleháme do pěny. Postupně zašleháme vejce a vanilkový cukr. Mouku smícháme s kypřícím práškem a vmícháme ji do máslové pěny. Přidáme mleté oříšky a nadrobno nakrájenou čokoládu. Troubu předehřejeme na 180°C. Na plech dáme pečící papír. Pomocí dvou lžiček klademe na plech hromádky o velikosti vlašského ořechu, ponecháváme odstupy, těsto se může rozeběhnout. Pečeme asi 15 minut.

RYCHLÁ BUCHTA OD TETY STÁNI


2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek vlažného mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 sladká šlehačka
1 sáček strouhaného kokosu

Vše smícháme a vlijeme na pekáč. Povrch koláče posypeme 1 hrnečkem cukru smíchaným s 1 hrnečkem kokosu. Upečené polijeme 1 sladkou šlehačkou.

TVAROHOVÁ BÁBOVKA


3 hrnky polohrubé mouky
1 vrchovatý hrnek moučkového cukru
1 měkký tvaroh
3 vejce
1 Hera
1 prášek do pečiva
mléko na zředění
kakao

Heru necháme změknout a pak vše promícháme. Část těsta můžeme smíchat s kakaem. Těsto můžeme ještě dle potřeby naředit mlékem. Pečeme zvolna asi 45 minut.

JOGURTOVÁ BÁBOVKA


3 kelímky od jogurtu polohrubé mouky
2 kelímky moučkového cukru
2 kelímky bílého jogurtu
3 vejce
1 kelímek oleje
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva

 

TVAROHOVÉ LÍVANCE


250 g tvarohu
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce vlažného mléka
1 lžíce cukru

 

CHEESECAKE

  • 200 g sušenek (nejlépe máslových, BEBE, Albert apod.), nadrcených válečkem nebo v mixeru
  • 100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku
  • 500 g jemného tvarohu nebo ricotty
  • kůra nastrouhaná ze 2 velkých citronů a 3 lžíce citrónové šťávy
  • 50 g krupicového cukru (můžete použít i hroznový)
  • 3 žloutky z velkých vajec
  • 2 lžíce jemné krupičky
  • 200 g jahod
  • 3 lžíce jahodové zavařeniny
Rozehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzdušná na 160). K rozmixovaným sušenkám přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Vyložte pečícím papírem dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm, a natlačte do ní sušenkovou směs, urovnejte lžící. Potom umixujte tvaroh, citronovou kůru, citr.šťávu, cukr, žloutky a krupičku. Nalijte na těsto a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě. Mezitím očistěte jahody a nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky. Zavařeninu zahřejte se třemi lžícemi vody, přes sítko ji protřete do misky a smočte v ní jahody. Dezert uvolněte nožem od stěn, podávejte ozdobený jahodami. Doba přípravy: 15 minut, doba pečení: 35-45 minut, cca 8-10 řezů
 

MARCIPÁN (Z MANDLÍ)

1 bílek
120 g moučkového cukru
120 g sladkých rozemletých mandlí

Mandle smícháme s cukrem, vidličkou napěníme bílek a třeme, až je hmota vláčná. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme cukr, je-li husté, naředíme ho bílkem. Hotovou hmotu zformujeme do válečku, přikryjeme fólií a uchováváme v chladu do dalšího zpracování.

 

FINSKÝ SYPANÝ KOLÁČ

3 hrnky polohrubé mouky (může být půl tmavé, půl světlé)

1/2 hrnku cukru

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

Vše promíchat v míse, dát 2/3 na plech, který můžete vymazat máslem

Náplň:

3 tvarohy

3 vejce

0,5 l mléka

1 vanilkový cukr

1 hrnek moučkového cukru

šťáva z 1/2 citrónu

Nalít tvarohovou náplň na těsto, navrch nasypat zbytek směsi a na povrch naklást plátky másla nebo Hery (tak 2/3)

Pečeme při 180° C

 

PERNÍK

3 hrnky polohrubé mouky (může být půl tmavé, půl světlé)

1 hrnek cukru

2 hrnky mléka

2 vejce

1 kypřící prášek do perníku

1 vrchovatá lžíce kakaa

3/4 hrnku oleje

1 čokoládový pudink

Vše promíchat, nalít na vymazaný plech nebo pečící papír, péct při 180° C. Navrch můžete ozdobit čokoládovou polevou.

 

VÁNOČKA

400 ml teplého mléka

90 g Hery nebo másla (rozpustit)

2 vajíčka (rozšlehat vidličkou)

1 kg polohrubé mouky

250 g cukru

špetka soli

1 vanilkový cukr

1 droždí

citrónová kůra (z 1/2 citrónu nebo 1 vrchovatá lžička sušené kůry)

mandle, rozinky

na potření vejce

VÁNOČKA - KVÁDR - Z DOMÁCÍ PEKÁRNY

Vycházejte z výše uvedeného návodu, jen dejte poloviční dávky. Tak si připravíte báječnou "vánočku" v domácí pekárně - rychle, bez pletení, na ráno ke snídani.

Nejdříve nalijte mléko, poté přidejte sůl, navrch dejte mouku a ostatní suroviny. V hrnečku si z trošku teplého mléka, droždí a cukru rozdělejte kvásek. Ten pak přidejte navrch. Pekárnu nastavte na rychlý program 5. Vše nechte promíchat a ve chvíli, kdy už by mělo začít těsto kynout, celý proces zopakujte. Tedy opět nastavte rychlý program č.5 a nechte dojít až do konce. Je možné, že budete potřebovat normální dlouhý program, vše záleží na druhu pekárny.

 

 

 

 



www.bylinarstvi-maya.cz www.bylinky-maya.cz www.poradna-zdravi-zdarma.cz www.kartarka-maya.cz BYLINKY MAYA